Department of Economics

Events and Seminars
Zurich Graduate School of Economics
News Logo

Subscribe to our news feed, or join the Econ newsletter service, to be the first to know about our upcoming events.

Winkelmann

Rainer Winkelmann appointed new Chairman of the Department

The University of Zurich has appointed Prof. Rainer-Winkelmann as new Chairman of the Department of Economics as of February 2015.

News and Media

Media Coverage

2015-03-26: Power posing does not affect hormones or financial risk taking

Despite widespread media coverage of an earlier study showing that “power poses” influence hormones and risk taking, a new study using a much larger sample finds no such relationships.

Eva Ranehill, Anna Dreber, Magnus Johannesson, Susanne Leiberg, Sunhae Sul, Roberto A. Weber. Assessing the Robustness of Power Posing: No Effect on Hormones and Risk Tolerance in a Large Sample of Men and Women. Psychological Science. March 26, 2015.

2015-01-20: Fabrizio Zilibotti designated co-editor of Econometrica

Fabrizio Zilibotti has accepted the offer to become co-editor of Econometrica, one of the top-5 economics journals. Zilibotti will be in office as of July 2015.

Fabrizio Zilibotti is President Elect of the European Economic Association (EEA) and will be President in 2016. He is the former chief editor (2009-14) of the Journal of the European Economic Association, a former director and managing editor (2002-06) of the Review of Economic Studies, and an Associate Editor of the Journal of Economic Growth and of China Economic Review.
Econ Announcement

2015-01-09: Job Talks

The Department of Economics is currently in the process of interviewing candidates for several assistant professorships. In connection with the interviews, there will be nine public presentations over the next three weeks. The department invites all interested parties to visit these extraordinary speeches on diverse subjects. For more information, please visit the Econ Agenda.
Econ Agenda

2015-01-02: Influential Economists - ECONOMIST Ranking

Econmists measure their influence by looking at their publication count. In an effort to gauge clout outside the ivory tower, The Economist asked Appinions, a startup that analyses influence online, to look at a list of 500 economists—the 450 atop the RePEc list, plus some we chose ourselves. Appinions tracked how much attention was paid to their utterances in the mainstream media, the blogosphere and in social media over a 90-day period up to December 11th 2014. That produced an alternative influence ranking.
Article in The Economist
Artikel in der NZZ
Artikel in der Bilanz

2014-11-27: SNSF Starting Grant for David Dorn

David Dorn has been awarded a SNSF Starting Grant (ERC Temporary Backup Scheme) amounting to CHF 1.7 Mio for his project on "Trade, Innovation and Labor Markets".
David Dorn's homepage

Media Coverage

2015-03-12: Why Obama’s key trade deal with Asia would actually be good for American workers

David Dorn (together with David Autor and Gordon H. Hanson) explain why blocking the Trans-Pacific Partnership (TPP) on fears of globalization would be a mistake.

The Washington Post

2015-02-19: Mit warmem Herzen und kühlem Kopf (Ernst Fehr)

Er gilt als der Totengräber des „Homo oeconomicus“. Der Hirnforscher interessiert sich für das, was viele Ökonomen weglassen. Dazu schaut er in unsere Köpfe. Dort findet Fehr Ängste – und einen Sinn für Fairness.

2015-02-13: Pragmatismus aus Prinzip (Fabrizio Zilibotti)

Wer glaubt, dass sich das Problem Griechenland nur mit Härte lösen lasse, riskiert, dass im Namen falsch verstandener ökonomischer Prinzipien grosser Schaden entsteht. Ein Kommentar von Fabrizio Zilibotti.

2015-01-26: Er macht Geschichte aktuell (Joachim Voth)

Hans-Joachim Voth hat Wirtschaftsgeschichte in Mode gebracht - mit Studien über Hitler und Staatsbankrotte.

2015-01-21: Zauberformel gesucht (Joachim Voth)

Der Schweizer Franken gilt als Segen für die Volkswirtschaft. Doch in den letzten Jahren ist er zum Fluch geworden. Braucht die Schweiz ihre Währung überhaupt noch?

2015-01-20: Warum Grosszügigkeit von der sozialen Distanz abhängt (Philippe Tobler)

Wenn man einen Menschen schätzt, zeigt man sich ihm gegenüber meist grosszügiger und ist eher bereit zu teilen, als gegenüber Unbekannten. Zürcher Neuroökonomen haben gemeinsam mit deutschen Wissenschaftlern die Gehirnbereiche entschlüsselt, die zu diesem Verhalten führen. Die Ergebnisse könnten dazu beitragen, ökonomische Theorien zu ergänzen und die Ursachen von sozialen Verhaltensstörungen besser zu verstehen.

2015-01-19: Die schweizerische Geldpolitik im Dilemma (Mathias Hoffmann)

Wer Blasen zum Platzen bringt, ist nicht populär. Es darf aber nicht unterschätzt werden, wie dringend die SNB den geringen zusätzlichen Spielraum braucht, den sie mit der Aufgabe der Euro-Bindung wieder gewinnt.

2015-01-09: Klein kann fein sein (Joachim Voth)

Die separatistischen Tendenzen in Europa – zum Beispiel Katalonien oder Schottland – lassen sich ökonomisch erklären. Die erfolgreichsten und reichsten Länder des Kontinents sind klein. Ein Kommentar von Joachim Voth.